Svjetski dan dijabetesa – Plavi krug oko Ade

Plavi krug oko Ade Ciganlije slavi svoju desetu godinu.
Plavi krug je na dan kad se obilježava – Dan osoba oboljelih od dijabetesa.
Maraton (5 krugova oko Ade) i trka podrške (1 krug oko Ade)

Nekako, skoro svaka trka koju trčim, ima neko brojčano značenje ili mjesto od važnosti. Npr. Prvi polumaraton morao je biti u Sarajevu. Nakon 10 polumaratona, uslijedio je marathon, kao kruna na ovih deset istrčanih. Nakon 3 polumaraton u Splitu, uslijedio je maraton. Tako je i sada u Beogradu bilo. Na desetu godišnjicu, ja trčim marathon.

Moja mala historija ove trke

2018 – sam prvi put čula za ovu trku, kad je kolegica trčala svoj prvi maraton. Ali nisam davala neku pažnju istom.
2019 – dolazim i trčim Trku podrške. I malo je reći da sam uživala u istoj, ali i poslije trke.
2020 – uslijed moje operacije, ali i pandemijskog stanja, trka je održana virtuelno. A ja kako nisam bila u mogućnosti trčati, dala sam svoj doprinos šetnjom – Krug oko Miljacke kao podrška.
Kako sam i pisala na – link-u, cilj je bio istrčati maraton nakon Trke podrške 2019. Toliko mi se svidjela organizacija, atmosfeta, sve, da sam poželjela dati maratonski doprinos svemu. Nisam ni slutila da će to biti na desetoj godišnjici.
Maraton je pao. Ispunila sam svoj cilj.
Cilj same trke je humanitarni. Podizanje svijesti o dijabetesu. I organizatori su se baš potrudili da sve ispoštuju. Cijena od 10e, a startni paket fenomenalan. Okrepa na stazi. U kruju od 7.5k su 2 okrene stanice. Medalje fenomenalne. Poslije trke je ručak ili lunch-paket.

Malo o meni na maratonu:

Na ovom maratonu sam bila najlošija, zdravstveno. Kad sam sutradan, rekla kolegici da sam trčala sa željezom ispod donje granice, malo me napala, da nisam smjela, da bi mi definitivno zabranila maraton i obavijestila organizatore, jer je jako dobra s njima. Ali evo, nad prolivenim mlijekom se ne plače, što kažu.

Nekih 15 dana pred trku, sam saznala da mi je željezo palo. Ali kako sam se osjećala ok, na treninzima ok bila, nisam nikom ništa pominjala. Ali ovo se ipak odrazilo na moj organizam i samu trku. Ali nekako uprkos svemu, svoj muci, ova trka mi je opet u lijepom svjetlu.

Dolazak na Adu, naravno kafica, disanje punim plućima i startanje.
Prvih 20k sam super bila. Osjećala sam se jako dobro i dobro prolazno vrijeme mi je bilo. Ali onda su se počela javljati mantanja, crnilo pred očima. I naravno, trčanja je sve manje bilo, a sve više hodanja i stajanja. Nekoliko puta sam morala i čučnuti da dođem sebi, i pokušaj wc je bio.

Kako je svrha trke – kakva i je, nisam dala sebi da odustanem. Ali imala sam osjećaj da ovaj krug nije samo 7.5k, nego puno veći. Isti onaj osjećaj kad gledate nešto i idete ka tome, a ono sve dalje. Definitivno nisam u svom elementu bila, u nekom sam paralelnom svijetu bila, takav mi je osjećaj prevladao.
Završila sam maraton. I samo sam sjela. Toliko sam loša bila da nisam ni slikala, ni tradicionalni skok odradila. A nisam zadnja bila. Onaj moj drug kojeg sam pratila na bajku u Sarajevu je zadnji došao na cilj.

Moje dvije kolegice iz Beograda, su trčale trku podrške. (Više njih je trčalo, ali njih dvije ću da izdvojim.) One su obilježile i moj ovaj maraton. Na mom drugom krugu, oko 20tog km, neko uzvikuje moje ime i maše. Kad ono – njih dvije. Moj treći krug njihov je prvi krug podrške. Naime, nakon 2h kako smo mi maratonci krenuli, krenula je njihova Trka podrške. Svoj krug završile, pridružile se meni na jednom krugu kao podrška, i onda me na u cilju čekale.

Ovo je ljubav, prijateljstvo, podrška. Sa ovim ljudima se i slavi. Sa ljudima, koji su uz tebe kad ti je super, ali i kad si loše. Oni zaslužuju i da slave sa tobom.

Sa ovom konstatacijom bih i završila. 

.

.

(I zahvalnost ekipi iz Studentskih pohoda s kojima sam i došla u Beograd, koji inače organizuju pohode po BiH planinama, ali i evropskim gradovima. Ekipa od 5 buseva je pohodila metropolu za ovaj vikend.)

Copyright © 2021 [riječ po riječ]. All Rights Reserved / Sva prava zadržana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s