E moja JA . . .

Danas mi je fb kao uspomenu prikazao jako lijepu vijest koja me iste sekunde i probola pošteno u grudima. Naime, pokaza mi da sam na današnji dan, davne 2008. godine, odbranila svoj magistarski rad.
Svake sekunde se sjećam tog dana. Jedna od anegdota je bila ta, da mi je već na samom početku prezentacije, na 5 slide-u pao sistem na laptotu, tj. zacrnio/ugasio se laptop, šta je već. Tišina zavlada. Mrak. Ništa. A da stvar bude još smješnije, laptop je bio fakultetski, koji smo morali da koristimo i platimo naravno to korištenje, uključujući i projektor. I meni taj isti, zaštopa. Mene je u tim momentima smijeh uhvatio. Sreća pa je mrak bio. Inače bi bilo: “Dođite kolegice na drugi rok, kad se uozbiljite!” Jedva sam suzdržala smijeh. Upališe se svjetla, tehničar otkloni što je zaštopalo i nastavila sam sa prezentacijom i odbranom.

I dobila diplomu Magistra arhitekture – diplomiranom inženjera arhitekture. Niko sretniji od mene. ( A naravno, svi su ponosni na svoju diplomu, realno.)

Ispišem se sa fakulteta i upišem se na Biro za zapošljavanja, kao i svi po završetku fakulteta. I od tada kreče životna borba, koja traje do dana današnjeg. E to je ono što me probolo u prsima na pomen objave o magistraturi. Svakim danom sve više i više se nerviram. Znam, nemam koristi od toga, ali ova borba traje previše dugo, i živci popuštaju.

A u jutarnjim satima dobijem dva maila sa negativnim odgovorom. (Lijepa mi ova čestitka!)

Ono što čovjeka još više povrijedi jeste lažno predstavljanje. I to od strane jako bliskih ljudi. Povrijede te stvari, osobe oko tebe bliske. Neki dan saznadoh da dugogodišnja kolegica / prijateljica sa fakulteta dobija poslove / tendere preko vrha jedne stranke. Jer sestra uposlenice iz tog biroa je udata za “poglavara”. I u djeliću sekunde proletiše sve priče. I haj nemoj da ti ne bude krivo. Kukanja, nemaju posla, kriza, krpimo kraj s krajem, sestra mi daje ovu fensi garderobu, nemam, što već nisam čula, a arhitektonski biro regularno radi. Sad mi je i jasno kako radi! A ja naivna, nažalost pa vjerovala u neke stvari.

Bliža familija te gleda sa takve visine i sa žaljenjem. A ta ista familija došla do posla da ne kažem kako. Pa se čude: “ A joj Selma, pa kako? Baš mi je žao, hajde samo ti šalji, ne znaš gdje će uspjeti.“ Gonite se u …
I naravno, počela sam ih u velikom krugu obilaziti. Suzdržavam se da im ne kažem, jer ću razvezat jezik, a nije baš lijepo.

I da ponovim što sam za prošlu godišnjicu napisala:

” Boli svaki put odlazak na biro. I svaki put se nadaš da će to bili posljednji put. Zaista je potrebno pripremiti se psihički za ovjeru knjižice. A pored svega, na šalteru te dočeka smrknuto lice, koje ni „Dobar dan“ ne zna da kaže. Gospođo draga, neko bi tako rado sjedio na tom mjestu i s osmjehom radio.
Svaki put se nadam da je posljednji put. Jednom će i da bude. Nadam se uskoro.

Selma, sretna ti godišnjica kad si postala magistar arhitekture! ”

Tekstovi na ovu temu:

Mi, neaktivni;
– Stranački podoban no2;
Poništenje (naštimanog) konkursa;
Još jedna prijava / aplikacija;
Sasvim običan ponedjeljak;
– Ah, taj ponedjeljak;
– Do kad … 
– Godišnjica magistrature; 
– Ostajte ovdje;
– Stranački podoban

.

.

Copyright © 2021 [riječ po riječ]. All Rights Reserved / Sva prava zadržana.

2 thoughts on “E moja JA . . .

 1. Više si ti od te diplome, znaš ti to dobro… Probaj nešto skroz neočekivano, iznenadi samu sebe, javi se na neki najčudniji natječaj, zakotrljaj priču u drugom smjeru. Psuj i mene, ja obično te koji savjetuju psujem pa možda se nešto promijeni ili se jednostavno pomiriš s onim što imaš… Jebte arhitektica, ajde mene savjetuj oko boje fasade ili sam seljak koji nema pojma što sve arhitektura je 😁

  Liked by 1 person

  1. Procitah i ne znam sto da napisem, sto da odgovorim. Počela sam i sa tim slanjem na mjesta gdje ni u snu ne bih…
   A diploma, ma znam da nisam ja moja diploma, prosla sam ja mnogo toga jos. Samo me ova “uspomena na fb” podsjeti na agoniju i nedavna desavanja.
   Mi imamo obicaj reci, nije mi jos provrila nafaka. 😀
   Hvala ti mila za sveee :* ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s